Amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans (15 de juny), el Consell de la Gent Gran de Catalunya, ha aprovat un manifest per mobilitzar la societat, entitats i administracions en la lluita contra aquesta xacra social sovint invisibilitzada.

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de tota la comunitat internacional. L’objectiu d’aquest dia és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir.

El manifest reclama una mirada des del respecte, la dignitat, el reconeixement i la sensibilització envers la gent gran, així com la responsabilitat i la justícia de les administracions públiques. La Càtedra s’ha adherit al manifest per aturar el maltractament a les persones grans. Si voleu adherir-vos al manifest, podeu omplir el formulari que trobareu a aquest enllaç: Adhesió contra l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans

En el mateix context de commemoració d’aquest dia mundial, el Departament de Drets Socials ha previst realitzar un acte el dia 14 de juny al Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107 – 08008 Barcelona) de 10:30 a 13:30 on es farà públic el manifest i es debatrà sobre l’estat de la qüestió dels maltractaments de la Gent Gran a Catalunya.

La Càtedra d’envelliment i qualitat de vida del TecnoCampus hi serà present en aquesta jornada de sensibilització social de la defensa dels drets de les persones grans. La Dra. Esther Cabrera, ha sigut convidada a participar en una taula rodona, focalitzada en expectatives, necessitats, problemes i respostes des de l’administració pública: la invisibilització de la vulneració de drets de les persones grans, estereotips i situacions no identificades com vulneració de drets.

Podeu consultar el Programa de la jornada

Al Maresme existeix una guia per a l’abordatge del maltractament a les persones grans, que contextualitza les tipologies i indicadors de maltractament, els factors de risc i les categories de prevenció en funció de la població a qui es dirigeix. També defineix protocols d’intervenció. Descarragueu-vos la guia_territorial_maresme_maltractament_persones_grans

Més informació, Maltractaments a persones grans. Departament de Drets Socials (gencat.cat)

Organització: Oficina de la Gent Gran. Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. Departament de Drets Socials.