El grup de Mataró comença els tallers del projecte JUNTS (programa d’ajuda entre iguals)

El dia 29 de setembre es va fer la primera sessió de benvinguda del primer grup on van assistir gairebé una treintena de persones.

El primer taller de suport emocional (TSE), va començar el divendres 6 d’octubre impartit per la Dra. Meritxell Puyané Oliva. Els següent talller de suport digital (TSD) es realitzarà el 20 d’octube i el taller de suport social (TSS) el 27 d’octubre a les aules del TecnoCampus Salut (edifici salut TCM6). Una veintena de participants entre 60 i 85 anys van assistir a la formació.

L’objectiu d’aquest espai és el de donar eines i empoderar a sèniors per a que esdevinguin mentors/es. El taller d’impacte emocional que rebran ha de valorar quines eines se’ls ha de proporcionar perquè entenguin millor la situació de les persones grans amb soledat no volguda o amb sentiment de solitud. Aquest curs és indispensable i cal que les persones voluntàries ho tinguin en compte pel que fa a les hores de dedicació a la mentoria.

En relació al perfil de les persones voluntàries, és molt divers, tant pel que fa a les edats com a la formació o el tipus de professió que desenvolupen o han desenvolupat. Així, s’hi troben docents, empresaris, enginyers, infermeres, mestresses de casa jubilats o prejubilats, etc. Quant a gènere, hi ha una mica més de dones que d’homes, però la diferència és molt petita.

Tanmateix, observem que estàn molts il·lusionats/des de crear una xarxa de mentors/es que és la fita d’aquest projecte, ja que tenen coneguts, familiars, veïns i veïnes que pateixen risc de soledat no desitjada o en fases inicials.

En general, veiem que en el voluntariat predomina una tipologia de persona activa, solidària i generosa que troba en aquesta acció una manera d’enriquir el seu temps lliure. De fet, una de les coses que s’emporten és la vivència de sentir-se més joves, de venir a la universitat. I és que, psicològicament, quan l’ésser humà ajuda als altres alimenta les seves mancances i els seus buits personals. Sense cap intercanvi lucratiu els estem nodrint i enriquint relacionalment i emocional.