La Fundació ”la Caixa” ha atorgat a la Càtedra d’Envelliment i Qualita de Vida una subvenció econòmica en el marc de la convocatòria 2022 Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials de l’Obra Social La Caixa, per portar a terme un projecte preventiu contra la soledat de la gent gran del Maresme i que donarà suport a gent gran perquè puguin fer de mentors a d’altres iguals amb risc de soledat no desitjada a travès de la metodologia d’aprenentatge entre iguals.

El Programa d’Ajuda entre Iguals (JUNTS) de gent gran es un programa impulsat per la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus, Universitat Pompeu Fabra, i comptarà amb la col·laboració de la Federació d’Associacions De Gent Gran de Catalunya (FATEC) i amb el suport dels Ajuntaments d’Argentona, Mataró, Calella i Pineda de Mar.

El programa JUNTS vol crear una xarxa d’iguals entre gent gran, realitzant uns tallers de formació a voluntaris majors de 65 anys  de la comarca del Maresme per que s’empoderin i  ajudin a detectar de manera precoç a persones gran amb risc de soledat no volguda. Els tallers que rebran aquest voluntaris els ha de ajudar a tenir eines de suport emocional, digital i social que puguin utilitzar per detectar situacions de risc de soledat entre els seus grup d’iguals; gent gran del seu entorn. JUNTS te com a missió crear una xarxa d’iguals per combatre les situacions de soledat de les persones grans en la fase inicial, abans que es converteixin en permanents, mitjançant el desenvolupament d’una xarxa pròxima al seu entorn i amb l’objectiu de fer-los sentir acompanyats i que puguin desenvolupar activitats que les facin sentir útils i socialment actius.

L’objectiu final es trobar solucions basades en la recerca i per millorar d’aquesta manera la salut i la qualitat de vida de les persones grans del territori. Més enllà del suport econòmic, aquest programa vol impulsar la transferència de coneixement en l’àmbit de la salut fomentant activitats personalitzades de mentoria i suport expert.

Aquest projecte està dotat amb un finançament de 20.410 Euros. Aquesta retribució s’inclou en l’ambit d’actuació de gent gran i reptes derivats de l’envelliment.

 

Notícia TecnoCampus