El I Fòrum de la Soledat del Maresme va tenir lloc el 18 de març com acte de cloenda del programa d’ajuda entre iguals (JUNTS) per combatre la soledat no desitjada en les persones grans.

Un espai per sensibilitzar, prevenir dels efectes nocius que té la soledat no desitjada (salut fisica, mental i emocional), els reptes i les necessitats relacionades d’aquest fenomen a persones majors de 65 anys. Va ser una trobada on els participants van poder compartir les seves vivències, i expressar les seves opinions. L’objectiu principal va ser fomentar un sentit de comunitat i solidaritat entre aquells que lluiten contra la soledat, oferint-los un espai per connectar-se, aprendre i créixer junts.

Les sessions del programa van ser impartides per ponents d’entitats locals col·laboradores. La trobada va ser fonamental per debatre com ampliar i mantenir la xarxa de mentors/es.

 

Es va organitzar un espai de debat amb tres mentores de cada grup que van participar en els tallers formatius del programa. La taula rodona va permetre compartir diferents experiències i punts de vista sobre la identificació, detecció i intervenció com a eixos clau per combatre la soledat no desitjada. A més, el públic present va poder intervenir amb opinions i suggeriments de tot tipus.

Es va crear una dinàmica grupal dedicada a diferents aspectes de la soledat. Això va brindar als participants parlar ajustant-se als interessos i preocupacions de les persones grans.

Els participants també van tenir l’oportunitat de compartir les seves pròpies experiències fomentant la interacció entre la ciutadania i els agents socials del territori. Els va permetre sentir-se escoltats. El fòrum va facilitar reunir-se per trobar solucions, proposar idees com promoure iniciatives junts. Aquests grups van propiciar un espai íntim i confidencial per discutir temes sensibles.

La dinamització de la sessió la van portar a terme facilitadores de l’associació Senior Place de Llavaneres, garantint un ambient respectuós on els participants van expressar-se lliurement mantenint sempre un to constructiu i amable en les seves interaccions.

Es va presentar la guia del mentor/a amb l’idea de dotar informació bàsica i senzilla als mentors i mentores i els seus mentoritzats i mentortizades. S’ofereixen recursos útils i eines pràctiques per ajudar a comprendre millor la soledat. Inclou fitxes i enllaços a organitzacions i serveis de suport.

Es va posar en coneixement a l’audiència el programa ACTUEM de la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró ACTUEM davant la Soledat No Desitjada on dirigir-se els mentors/es del programa JUNTS i formar part del banc de voluntariat.

El President de la Fundació Social Obra de Maria de Calella, va presentar els resultats de l’estudi de prevenció de la soledat no volguda en gent gran del Maresme. La cloenda la va realitzar el President de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya.

En resum, van assistir més de 60 persones entre agents comunitaris socio-sanitaris i entitats locals. Aquest esdeveniment va ser clau per donar el tret de sortida de la xarxa entre iguals per superar la soledat i cultivar connexions significatives amb els altres.

Aquest acte ha pogut realitzar-se gràcies a la subvenció de la Fundació “la Caixa”, i la Diputació de Barcelona. Amb el suport del Consell Comarcal del Maresme, i els Ajuntaments de, Argentona, Mataró, Calella i Pineda de Mar. La Fundació social obra de Maria de Calella i la FATEC com entitats col·laboradores.