La Càtedra d’Envelliment organitza amb el suport de l’associació contra el càncer de Vilassar de Dalt, la formació per a cuidadors/es ADAC “Ajuda a la Dependència i Atenció al Cuidador”.
En el marc de col·laboració de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida TecnoCampus i l’Associació Contra el Càncer de Vilassar de Dalt, del 3 al 6 de juliol s’ha celebrat el curs d’especialització ADAC, formació a cuidadors i cuidadores, realitzada a les instal·lacions del Centre de Simulació i de la Innovació (CSIS) de l’Escola de Ciències de la Salut.
El programa formatiu ADAC és un projecte emmarcat dins la Càtedra i està dirigit a aquelles persones cuidadores que necessiten formació en cures bàsiques i no disposen ni dels recursos ni del temps lliure per realitzar-los.
Per tal de cobrir aquestes necessitats, el programa ADAC té com a objectius:
- Formar a persones cuidadores que nos disposen dels coneixements propis de la tasca de tenir cura a una persona depenent.
- Capacitar i empoderar a aquestes persones en tècniques bàsiques que facilitin la seva tasca de cuidar dia a dia a una persona depenent.
S’han ofert tallers en format presencial amb una durada de 4 hores cadascun, adreçat a 10 persones, guiats per professionals experts i docents d’infermeria.
El contingut formatiu s’estructura entorn de quatre àrees:
- Cures Bàsiques
- Alimentació, Nutrició i Administració de Medicaments
- Acompanyament al Final de Vida
- Tècniques i Procediments en el control de constants vitals
Durant aquests dies els alumnes han après a donar resposta als reptes i cures que ha d’afrontar un/a cuidador/a quan es troba en un domicili. ADAC també els ha proporcionat les eines necessàries per facilitar la seva tasca de cuidadors que té com a finalitat millorar la qualitat de vida de les persones cuidades.
L’Associació Vilassar de Dalt contra el Càncer ha finançat aquest curs a 10 persones. A través d’aquest programa formatiu realitzat al Centre de Simulació i Innovació en Salut del TecnoCampus, l’Associació vol crear un banc de cuidadors/es al Maresme. Un grup de persones formades en cures bàsiques que puguin substituir al cuidador/a familiar quan necessiti un temps de respir. Posar a disposició de la ciutadania i de les famílies amb pacients amb càncer un recurs social i sanitari que permeti millorar la qualitat de vida del propi cuidador/a.
Al finalitzar el curs, els assistents han obtingut un certificat d’assoliment de 20 hores de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del centre TecnoCampus (Universitat Pompeu Fabra).