NOTICIA: El Punt Avui Mataró

La població s’enve­lleix i des del món uni­ver­si­tari impul­sen eines per com­ba­tre pro­blemàtiques asso­ci­a­des com pot ser l’aïlla­ment social.

Vivim més anys però com un pro­blema?

La clau seria que a par­tir dels 50 anys ens comencéssim a plan­te­jar una jubi­lació activa per ocu­par i dis­fru­tar els anys que tenim per enda­vant. És impor­tant arri­bar als 65 tenint cura de la salut i man­te­nint una xarxa social per evi­tar aïllar-se en el moment que es deixa de tre­ba­llar. S’ha de pla­ni­fi­car l’enve­lli­ment i dedi­car-se a altres coses, aju­dar els altres o com­par­tir l’experiència i els conei­xe­ments.

Qui­nes són les vos­tres línies de tre­ball?

Des de la càtedra ens pre­o­cupa la femi­nit­zació de la sole­dat amb un 31% de les dones majors de 65 anys que enviu­den i sense suport es que­den aïlla­des. La majo­ria han dedi­cat tota la vida a la cura dels fills i amb la mort de la pare­lla no tenen una xarxa social. Aquesta sole­dat no desit­jada deriva en pro­ble­mes físics, emo­ci­o­nals i de salut men­tal. És un fac­tor de risc que s’ha de tre­ba­llar en una soci­e­tat cui­da­dora.

Falta més sen­si­bi­li­tat cap a la gent gran?

Sí, i és cap a on anem tots tard o d’hora. En una soci­e­tat en què cada vegada es tenen menys fills, no hi haurà el suport tra­di­ci­o­nal de la família i sense aquesta xarxa s’haurà d’apos­tar per unes ciu­tats més cui­da­do­res amb la soli­da­ri­tat i la cura pels més grans. S’han de bus­car altres recur­sos i com a soci­e­tat s’ha de tenir clar qui ens cui­darà quan siguem grans.

Això vol dir can­viar cap a nous recur­sos?

Hi ha mol­tes ini­ci­a­ti­ves amb què s’està tre­ba­llant des de la tec­no­lo­gia apli­cada als domi­ci­lis, les residències com­par­ti­des o coo­pe­ra­ti­ves que van en aquesta sen­tit. Pen­sar que els fills ens cui­da­ran quan ens fem grans s’ha aca­bat. Abans, als avis, els teníem a casa per cui­dar-los, ara ja no passa.

En canvi els avis han sigut el suport en moments de crisi…

Segons el baròmetre del Cen­tre d’Inves­ti­ga­ci­ons Sociològiques del 2018, la prin­ci­pal apor­tació de les per­so­nes grans era l’ajuda econòmica que feien als fills, però també el fet de man­te­nir la família unida i la cura dels seus. A més de donar suport emo­ci­o­nal, donar con­sells i aju­dar en el tre­balls domèstics, es des­taca també que són els trans­mis­sors de la història fami­liar. Tot això són valors que apor­ten que no es poden per­dre.

Impul­seu el Tec­no­cam­pus sènior. Com és?

Volem obrir la uni­ver­si­tat a la gent gran i ho fem per un per­fil a par­tir dels 55 anys pels més inqui­ets que veuen que no és tard per for­mar-se. Els ofe­rim assig­na­tu­res per incor­po­rar-se a l’aula amb els joves uni­ver­si­ta­ris. És una pro­posta nova que vol donar més vida i cre­iem que pot ser interes­sant aquest inter­canvi gene­ra­ci­o­nal.

Pots llegir més –> “Pensar que els fills ens cuidaran quan ens fem grans s’ha acabat” | E. Ferran | mataró | Societat | El Punt Avui